Computer Knowledge

History of Computer

The first digital computer was invented in 1642 by Blais Pascal. Charles Babbage is known as the father of computer. He designed a mechanical computing machine analytical engine. The first complete electronic computer was developed in England in 1943. It is known as colossus. The first working digital computer was the ENIAC by J.P. Eckert and john Mauchy. Name of 1st personal computer was MIST Altar 8800 (micro Computer).

01. The first digital computer was invented by-

a) Abucas

b) Blais Pascal

c) Jon von Neumann

d) Ken Thompson

e) None of these

02.What is the permanent memory storage of a computer?

a) Software

b) Rom

c) Ram

d) CD

e) None of these

03.  WINDOWS is

a) antivirus software

b) Scanning Software

c) Data storage device

d) Operating System

e) None of these

04. A byte consists of how many bits ?

a) 8

b) 16

c) 4

d) 32

e) None of these

05. Which one of the following is called the Brain of the Computer ?

a) Memory

b) Hard disk

c) CPU

d) RAM

e) None of these

06. The word LAN is related to _

a) Magnetic tape

b) Information technology

c)  Air traffic control

d) Computer Network

e)  None of these

07. Which of the following is not an input device of a computer?

a) Scanner

b) Pen drive

c) Keyboard

d) Mouse

e) None of these

08. Which will be the most suitable computer program that you can use to prepare your bio-data?

a) Power point

b) MS word

c) Excel

d) Access

e) None of these

09. Submarine cable is the term used in

a) Navigation Communication

b)  Cable TV Network

c) Information Technology

d) Telecommunication

e) None of these

10. Which of the following is not a storage medium in a computer system?

a) Magnetic tape

b) Processor

c) Hard disk drive

d) Pen drive

e) Nome of these

11. The computer stores its program and data in its

a) Control Unit

b) Memory

c) Cache Memory

d) Light Pen

e) None of these

12. Which of the followings is a computer operating system?

a) Linux

b) Oracle

c) Java

d) Gigabyte

e) None of these

13. Which of the followings is not a processor used in PC?

a) Athlon

b) Pentium

c) Zylog

d) None of these

e) All of these

14. What is another name for a portable computer?

a) Abacus

b) Desktop

c) Laptop

d) Maintop

e) None of these

Answer

01. b 02. b 03. d 04. a 05.c
06. d 07. c 08. b 09. c 10. a
11. b 12. c 13. c 14. c

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: