Archive for April 2012

পঙতি ও স্রষ্টা

April 27, 2012

বাংলা সাহিত্যের আলোচিত পঙতি ও স্রষ্টা

  1. ‘অভাগা যদ্যপি চায় সাগর শুকায়ে যায়’- এ প্রবাদটির রচয়িতা কে?
  2. ‘‘হে বঙ্গ, ভান্ডারে তব বিবিধ রতন তা সবে, (অবোধ আমি) অবহেলা করি, পর ধন লোভে মত্ত করিনু ভ্রমন” এই কবিতাংশটুকু কোন কবি কে??
  3. ‘আমার সন্তান যেন থাকে দুধে ভাতে’ – উক্তি কোন গ্রন্থের?
  4. ‘যে জন দিবসে মনের হরষে জালায় মোমের বাতি’ এপংতির রচয়িতা কে?
  5. ‘পাখি সব করে রব রাতি পোহাইল।”- কার লেখা?
  6. ‘সাত কোটি সন্তানের হে মুগ্ধ জননী, রেখেছ বাঙালী করে মানুষ করনি।’ -কোন কবির উক্তি?
  7. ‘স্বাধীনতা হীনতায় কে বাঁচিতে চায় হে’- কার রচয়িতার অংশ?
  8. ‘চিরসুখী জন ভ্রমে কি কখন ব্যথিত বেদন বুঝিতে পারে?” কার রচনা?
  9. ‘তোমাদের পানে চাহিয়া বন্ধু আর আমি জাগিব না কোলাহল করি সারা দিনমান কারো ধ্যান ভাঙিব না।’- নজরুলের কোন কবিতার অংশ?
  10. ‘কোথায় স্বর্গ কোথায় নরক’- পংক্তির রচয়িতা?

Important Preposition questions

April 25, 2012

Important Preposition questions

01.Fill In the blank

He has been ill __ Friday last.

a)      Since

b)      in

c)      for

d)     on

e)      None of these

02. Fill in the blank:

He has assured me __ safety.

a)      With

b)      at

c)      for

d)     of

e)      Nome of these

03. What is the time __ your watch?

a)  By

b)  in

c) at

d) with

e) None of these

04. What will be the correct preposition to complete the sentence?

I am not __ tennis.

a) in

b) at

c) about

d) with

05. We have recently entered __ an agreement with the Inland Co-operative society.- Which of the following best fits in the blank space.

a) no preposition

b) upon

c) in

d) into

e) about

06. Now-a-days many villages are lit electricity.

– Which is the correct Preposition in the blank?

a) with

b) by

c) from

d) on

e) None of these

07. The walls of our house have been painted— green.

–Which is the correct preposition in the blank above?

a) no preposition

b) by

c) in

d) with

e) on

08. Trying united we were able to have our approved against strong oppositions.-Which of the following says nearly the same as ‘against’ above?

a) in the wake of

b) in the guise of

c) in the plea of

d) in the teeth of

e) None of these

09. Fill in the gap with appropriate preposition:

Are you doing anything special __ the weekend?

a) in

b) for

c) on

d) at

e) None of these

10. Almost everyone fails __ on the first try.

a) in passing his driver’s test

b) to his driver’s test

c) to have passed his driver’s test

d) passing his driver’s text

e) Nome of these

Answer

01. a 02. d 03. a 04. b 05.d
06. a 07. a 08. d 09. a 10. c

 

স্যার অ্যাডমন্ড হিলারি

April 23, 2012

স্যার অ্যাডমন্ড হিলারি

প্রথম এভারেস্ট বিজয়ী স্যার অ্যাডমন্ড পার্সিভ্যাল হিলারি ২০ জুলাই ১৯১৯ সালে নিউজিল্যান্ডের অকল্যান্ডে জন্মগ্রহণ করেন। ১৯৫৩ সালের ২৯ মে তিনি ও শেরপা গাইড তেনজিং নোরগে সর্বপ্রথম এভারেস্ট জয় করেন। এর আগে পৃথিবীর সর্বোচ্চ এই পর্বতশৃঙ্গকে জয় করা মানুষের সাধ্যের বাইরে মনে করা হতো। ২০০৮ সালের ১১ জানুয়ারি স্যার এডমন্ড হিলারির মৃত্যু হয়।

সে সময় নিউজিল্যান্ডে ছেলেমেয়েরা হাইস্কুলে ভর্তি হতো মোটামুটি ১৩ বছর বয়সে। কিন্তু আমি প্রাইমারি স্কুলের গন্ডি পেরিয়ে মাত্র ১১ বছর বয়সেই হাইস্কুলে ঢুকে পড়ি। আর এমনটা হবেই বা না কেন? আমার মা ছিলেন আমাদের ছোট্ট অকল্যান্ডের একটা প্রাইমারি স্কুলের শিক্ষক। তিনি আমার লেখাপড়ার বিশেষ যত্ন নিতেন সব সময়। তাই ওই অল্প বয়সেই আমি বেশ ভালো ছাত্র হয়ে উঠি আর ক্লাসে অটো প্রমোশন পেয়ে ১১ বছর বয়সেই হাইস্কুলে ঢুকে পড়ি। তাও আবার নিউজিল্যান্ডের সেই সময়ের সবচেয়ে সেরা স্কুলগুলোর একটায়। যাই হোক, সেখানে গিয়ে দেখি ক্লাসের সবাই আমার থেকে বেশ বড়। আমাকে ওদের মাঝে বেশ ছোট ছোট মনে হতো। তবে বছর খানেকের মধ্যে আমিও ধীরে ধীরে লম্বা হয়ে উঠলাম। শক্তিশালীও হলাম। নিজের হারানো আত্মবিশ্বাস এভাবেই ফিরে পেলাম। ফলাফল ভালো হতে শুরু করলো ঠিক আগের মতো।
আমি যে অসাধারণ মেধাবী ছাত্র ছিলাম, তা কিন্তু নয়। আমি আসলে এমন ছাত্র ছিলাম, যে কিনা সব সময় নিজের প্রয়োজনীয় লেখাপড়াটা ঠিকভাবে, ঠিক সময়ে করে রাখত। বাবা-মায়ের কাছ থেকে আমি এই স্বভাবটা পেয়েছি। তাদের দুজনেই নীতির দিক থেকে ছিলেন আপসহীন। বাবা একটা ছোট্ট পত্রিকা সম্পাদনা করতেন। শুধু সম্পাদনা বললে অবশ্য ভুল হবে; তিনি একাধারে ওই পত্রিকার মালিক, প্রকাশক, সম্পাদক, প্রতিবেদক, আলোকচিত্রী—সব ছিলেন। শুধু ঘরে ঘরে পত্রিকা বিলি করার কাজটাই করতে হতো না বাবাকে।
সে সময় দুর্ভিক্ষ শুরু হল। অসৎ কিছু ব্যবসায়ী খাদ্যের কৃত্রিম সংকট তৈরি করে মুনাফা লোটার চেষ্টা করছিল। বাবা এ নিয়ে অনেক লেখালেখি করেছিলেন নিজের পত্রিকায়। আমি যদি কোনো দিন খেতে বসে খাবার নষ্ট করার চেষ্টা করতাম, তাহলে মা আমাকে মনে করিয়ে দিতেন এশিয়া মহাদেশের এমন অনেক হতদরিদ্র মানুষের কথা, যারা কিনা খাবারের অভাবে মানবেতর জীবন কাটাচ্ছে। তখন ছোট্ট আমি কিছুতেই বুঝতে পারতাম না যে আমি খাবার নষ্ট করলে ওই সব দুর্ভাগা মানুষের কী সমস্যা। অবশ্য বড় হয়ে যখন বুঝতে পেরেছি আসল সমস্যাটা, তখন চেষ্টা করেছি ওই সব হতভাগা মানুষের পাশে দাঁড়ানোর।
আজ আমাকে বিশ্ববাসী চেনে পৃথিবীর সর্বোচ্চ পর্বতশৃঙ্গ মাউন্ট এভারেস্ট জয়ের জন্য। কিন্তু সত্যি বলতে কি, মাউন্ট এভারেস্ট জয়ের পরে যে বিশ্ববাসীর এত ভালবাসা, সন্মান পাব, তা আমি কখনোই ভাবিনি। আর তার চাইতেও বড় কথা, আমি যে কোনো দিন এভারেস্ট জয় করব, সেটাই কখনো চিন্তা করিনি। এমনকি যখন আমি মাউন্ট এভারেস্টের পাদদেশ থেকে যাত্রা শুরু করি, তখনো আমি সংশয়ে ছিলাম এ ব্যাপারে। আমি জানতাম না, আসলে কোনো মানুষের পক্ষে আদৌ সম্ভব কিনা মাউন্ট এভারেস্ট জয় করা।

General Knowledege

April 23, 2012

01. Which was the first university established in the world?

a) Oxford university

b) Nalanda University

c) Delhi University

d) Rhodes University

e) None of these

02. Which country is called the Land of Rising Sun ?

a) Norway

b) China

c) Japan

d) India

e) None of these

03. Which country is called “the door of Europe” ?

a) Norway

b) Sweden

c) Italy

d) Vienna

e) None of these

04. Euro was introduced in_

a) 2000

b) 1997

c) 1999

d) 1995

e) None of these

05. Which country is the world’s biggest individual producer of Carbon dioxide ?

a) USA

b) Japan

c) UK

d) China

e) None of these

                                                  Answer
 1| b 2| c 3| d 4| c 5| d

Computer Knowledge

April 18, 2012

History of Computer

The first digital computer was invented in 1642 by Blais Pascal. Charles Babbage is known as the father of computer. He designed a mechanical computing machine analytical engine. The first complete electronic computer was developed in England in 1943. It is known as colossus. The first working digital computer was the ENIAC by J.P. Eckert and john Mauchy. Name of 1st personal computer was MIST Altar 8800 (micro Computer).

01. The first digital computer was invented by-

a) Abucas

b) Blais Pascal

c) Jon von Neumann

d) Ken Thompson

e) None of these

02.What is the permanent memory storage of a computer?

a) Software

b) Rom

c) Ram

d) CD

e) None of these

03.  WINDOWS is

a) antivirus software

b) Scanning Software

c) Data storage device

d) Operating System

e) None of these

04. A byte consists of how many bits ?

a) 8

b) 16

c) 4

d) 32

e) None of these

05. Which one of the following is called the Brain of the Computer ?

a) Memory

b) Hard disk

c) CPU

d) RAM

e) None of these

06. The word LAN is related to _

a) Magnetic tape

b) Information technology

c)  Air traffic control

d) Computer Network

e)  None of these

07. Which of the following is not an input device of a computer?

a) Scanner

b) Pen drive

c) Keyboard

d) Mouse

e) None of these

08. Which will be the most suitable computer program that you can use to prepare your bio-data?

a) Power point

b) MS word

c) Excel

d) Access

e) None of these

09. Submarine cable is the term used in

a) Navigation Communication

b)  Cable TV Network

c) Information Technology

d) Telecommunication

e) None of these

10. Which of the following is not a storage medium in a computer system?

a) Magnetic tape

b) Processor

c) Hard disk drive

d) Pen drive

e) Nome of these

11. The computer stores its program and data in its

a) Control Unit

b) Memory

c) Cache Memory

d) Light Pen

e) None of these

12. Which of the followings is a computer operating system?

a) Linux

b) Oracle

c) Java

d) Gigabyte

e) None of these

13. Which of the followings is not a processor used in PC?

a) Athlon

b) Pentium

c) Zylog

d) None of these

e) All of these

14. What is another name for a portable computer?

a) Abacus

b) Desktop

c) Laptop

d) Maintop

e) None of these

Answer

01. b 02. b 03. d 04. a 05.c
06. d 07. c 08. b 09. c 10. a
11. b 12. c 13. c 14. c

Hello world!

April 15, 2012

Welcome to WordPress.com. After you read this, you should delete and write your own post, with a new title above. Or hit Add New on the left (of the admin dashboard) to start a fresh post.

Here are some suggestions for your first post.

  1. You can find new ideas for what to blog about by reading the Daily Post.
  2. Add PressThis to your browser. It creates a new blog post for you about any interesting  page you read on the web.
  3. Make some changes to this page, and then hit preview on the right. You can always preview any post or edit it before you share it to the world.